Kapat
Laboratuvar Hakkında

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Elektrik Elektronik Laboratuvarı 1 2018 yılında kurulmuştur ve elektrik-elektronik mühendisliği, bilgisayar mühendisliği gibi bölümlerin temelini oluşturan elektrik devreleri gibi eğitimlerin verilmesi, sanayi-üniversite iş birliği proje çalışmalarının yürütülmesi gibi birçok hizmete olanak sağlamaktadır.

Laboratuvarımızda müfredatımızdaki eğitimlerden verilebilecek eğitimler şu şekildedir:
• Devre Teorisi I
• Devre Teorisi II
• Sayısal Sistem Tasarımı
• Elektronik
• Sinyal ve Sistemler
• Mikroişlemciler ve teknik seçmeli derslerin büyük bir kısmı
Laboratuvarın Amacı

Teorik Bilgilerin Pekiştirilmesi: Öğrencilerin derslerde öğrendikleri teorik bilgileri pratiğe dökme fırsatı sağlar. Bu sayede, teorik bilgiler daha iyi anlaşılır ve kalıcı hale gelir.

Deneyim Kazanma: Öğrencilerin çeşitli deneyler yaparak pratik beceriler geliştirmelerine yardımcı olur. Bu deneyimler, mesleki yetkinliklerini artırır.

Sorun Çözme Yeteneğinin Geliştirilmesi: Öğrencilere gerçek dünya problemleri sunarak çözüm üretme becerilerini geliştirir. Bu sayede, mühendislik problemlerine yaklaşım yetenekleri artar.

Teknolojik Araçların Kullanımı: Öğrencilerin laboratuvarda kullanılan ileri teknolojik cihazları tanımasını ve kullanmasını sağlar. Bu, onların teknolojik yetkinliklerini artırır.

Proje Yönetimi Becerisi: Öğrencilerin proje planlama, yürütme ve sonuçlandırma konularında deneyim kazanmalarını sağlar. Bu beceri, profesyonel yaşamda önemli bir avantaj sağlar.

Ekip Çalışması ve İletişim: Öğrencilerin grup çalışmalarıyla işbirliği ve etkili iletişim becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur. Bu, takım içinde uyumlu ve verimli çalışmayı öğretir.

Yaratıcılığın ve Yenilikçiliğin Teşviki: Öğrencilerin yeni fikirler üretmelerini ve yaratıcı çözümler geliştirmelerini teşvik eder. Bu, yenilikçi düşünce yapısının gelişmesine katkıda bulunur.

Güvenlik Bilincinin Artırılması: Öğrencilere laboratuvar güvenlik kurallarını öğretir ve bu kuralların önemini vurgular. Bu sayede, güvenli çalışma alışkanlıkları kazandırır.

Kritik Düşünme ve Analiz: Öğrencilerin deney sonuçlarını analiz etmelerini ve eleştirel düşünme becerilerini geliştirmelerini sağlar. Bu, bilimsel yaklaşım yeteneklerini güçlendirir.

Kariyer Hazırlığı: Öğrencilere mesleki hayatta karşılaşacakları durumlar için hazırlık yapma fırsatı sunar. Bu, mezuniyet sonrası iş hayatına daha donanımlı başlamalarını sağlar.

Entegre Devreler

Cihazın Kullanım Amacı: Entegre devreler, çeşitli elektronik bileşenleri (transistörler, dirençler, kapasitörler vb.) tek bir yonga üzerinde birleştirerek, küçük boyutta yüksek performanslı elektronik devreler oluşturmak amacıyla kullanılır.

Bilgisayarlar: İşlemciler, bellek birimleri
Telekomünikasyon: Modemler, ağ cihazları
Tüketici Elektroniği: Akıllı telefonlar, televizyonlar
Otomotiv: Motor kontrol sistemleri, sensörler
Endüstriyel Kontrol: Otomasyon sistemleri, robotik
Tıbbi Cihazlar: Tanı cihazları, monitörler
Ayarlanabilir DC Güç Kaynağı

Cihazın Kullanım Amacı: Ayarlanabilir DC güç kaynakları, belirli bir gerilim ve akım aralığında doğru akım (DC) sağlayarak elektronik devrelerin test edilmesi, çalıştırılması ve geliştirilmesi amacıyla kullanılır.

Elektronik Tasarım ve Test: Devre tasarımı ve prototipleme
Eğitim: Elektronik derslerinde deneyler
Servis ve Onarım: Elektronik cihazların bakım ve tamiri
Laboratuvar Çalışmaları: Araştırma ve geliştirme projeleri
Otomotiv: Araç içi elektronik sistemlerin testi
Ayarlanabilir Sinyal Üretici

Cihazın Kullanım Amacı: Ayarlanabilir sinyal üreticileri, belirli frekans, genlik ve dalga formuna sahip elektriksel sinyaller üreterek, elektronik devrelerin ve sistemlerin test edilmesi ve analiz edilmesi amacıyla kullanılır.

Elektronik Test ve Ölçüm: Devre testi ve hata ayıklama
Eğitim: Elektronik laboratuvarlarında deneyler
Telekomünikasyon: Frekans yanıtı ölçümleri
Audio Sistemler: Ses ekipmanlarının testi
RF ve Mikrodalga: Radyo frekansı cihazlarının geliştirilmesi ve testi
Osiloskop

Cihazın Kullanım Amacı: Osiloskoplar, elektrik sinyallerinin zamanla değişimini görsel olarak gösteren ve analiz eden cihazlardır. Sinyal dalga formlarını gözlemlemek ve ölçmek için kullanılırlar.

Elektronik Devre Analizi: Dalga formu gözlemi ve hata ayıklama
Sinyal İşleme: Analog ve dijital sinyallerin analizi
Eğitim: Elektronik ve fizik derslerinde uygulamalı eğitim
Araştırma ve Geliştirme: Yeni teknolojilerin ve prototiplerin testi
Endüstriyel Bakım: Makine ve ekipmanların performans kontrolü
El Tipi Multimetre

Cihazın Kullanım Amacı: El tipi multimetreler, voltaj, akım, direnç ve diğer elektriksel parametreleri ölçen taşınabilir cihazlardır. Çok yönlü ve kullanımı kolaydır.

Elektrik ve Elektronik Bakım: Arıza tespiti ve onarım
Ev Kullanımı: Ev aletlerinin ve elektrik sistemlerinin kontrolü
Eğitim: Elektronik derslerinde temel ölçümler
Sanayi: Makine ve ekipmanların düzenli kontrolü